Haal die klier van dat podium part 1

Wel of niet een presentator op jouw event? In ieder geval: de titel hierboven wil je als organisator waarschijnlijk niet denken op je event en dat wil je als presentator ook niet horen.

Sommige organisatoren hebben graag een presentator op hun event, andere niet. Maar hoe maak je nu die goeie keuze? Hoe zorg je ervoor dat je presentator een meerwaarde is en geen figuur die weerstand en soms zelfs afschuw oproept bij het publiek?

In dit eerste deel wil ik het even hebben over de eerste vraag: zetten we al of niet een presentator in?
Beeld je even de volgende situatie in:
– het is een zomeravond, je staat op een concertplein nog even wat te wachten en te praten en stipt om 20 uur komt de band op en begint onmiddellijk te spelen.
Hoe voel je je op dat moment? Is dat leuk? Stel dat je zomaar een gewone passant bent op dat plein en een band begint zomaar te spelen. Hoe voel je je? Hoelang plan je te blijven?

Beeld je ook even de volgende situatie in:
– het is een zomeravond, je staat op een concertplein nog even wat te wachten en te praten en stipt om 20 uur komt de presentator op, heet je van harte welkom, laat je voelen dat je van harte welkom bent en is blij dat je de moeite hebt gedaan om aanwezig te zijn. Hij legt je even kort uit wat er deze avond allemaal te doen is (welke artiesten er bv. komen) en geeft wat extra praktische informatie over hoe je aan drank raakt e.d. Daarna geeft hij je heel kort mee wie of wat de artiest(en) is/zijn en doet de finale aankondiging.
Hoe voel je je op dat moment? Is dat leuk? Stel dat je zomaar een gewone passant bent op dat plein en je wordt op deze manier “onthaald”. Hoe voel je je? Hoelang plan je te blijven?

Stel dat je zomaar eens op dat pleintje langskomt in beide situaties zonder je er vooraf over geïnformeerd te hebben. Zou het kunnen dat je in de eerste situatie niet goed weet wat te verwachten? Dat je onzekerheid voelt over of je gaat blijven of niet? Misschien vind je het ook niet zo comfortabel als je aan de toog staat en te horen krijgt dat er enkel met bonnetjes betaald kan worden … Misschien heb je zelfs geen zin om dat uit te zoeken en kies je ervoor om later op een terrasje van een cafeetje iets te drinken omdat je daar onbewust beter vertrouwd mee bent. Streep door de rekening van de organisator natuurlijk.

Is situatie twee niet veel comfortabeler voor je: je weet wat je kunt verwachten (onzekerheid weg), je voelt je oprecht welkom en persoonlijk en door een echte persoon aangesproken en je weet direct hoe je in optimaal comfort van je avond kunt genieten. Geen onaangename verrassingen, geen zorgen. Gewoon genieten en gaan!

Ook als je wél zou weten wie er komt optreden die avond, is het dan ook hier niet veel leuker om even iemand te hebben die je duidelijke informatie geeft of bepaalde dingen opfrist, je welkom laat voelen, je op je gemak stelt en je als het ware in een “open” staat stelt zodat je maximaal van de artiest(en) kunt genieten zonder met onzekerheden, vragen of zorgen te zitten?

Wat denk je dus? Presentator nemen voor je event of niet? Beeld je even verschillende situaties en types van events in en je zult waarschijnlijk aanvoelen dat een goeie presentator een echte meerwaarde kan zijn voor je event. En een gelukkig, blij en ontspannen publiek is meestal ook niet slecht voor de kassa dus kans is heel groot dat je de meerkost van een presentator heel snel terugverdient …

Je zult zien dat ik in bovenstaande zinnetjes “goeie” presentator heb gebruikt. De titel van deze blogpost wil je namelijk absoluut niet horen roepen door je publiek …

Wat is dus nu een goeie presentator? Mag ik je daarvoor uitnodigen voor deel 2 van deze “duologie”?

 

Op een leuk event en jouw succes!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *