Haal die klier van dat podium part 2

In deel 1 hebben we het antwoord “aangevoeld” op de vraag of je als organisator best wel of niet een goeie presentator inzet.

Maar wat is nu een goeie presentator? Hoe zorg je ervoor dat je publiek niet de titel van deze blogpost roept of denkt?

Als je als presentator door je publiek geapprecieerd wilt worden, dan moet je eerst en vooral “verbinden” met je publiek. Stel ze op hun gemak, geef hen KORT en DUIDELIJK informatie over wat ze kunnen verwachten en ook KORT een paar praktische dingen die ervoor zorgen dat hun avond zonder problemen of zorgen verloopt.
Stel dat je als bezoeker op een event staat waar bv. de toiletten om organisatorische redenen niet zo makkelijk te vinden zijn, zou je het dan niet leuk vinden mocht iemand je dit al even laten weten? Kans is groot dat je toch eens gebruik maakt van een toilet als je een paar uur op een plein staat en wat eet en drinkt.
Speel dus een bezoeker na die die avond komt, loop over het plein, wat is duidelijk voor jou als bezoeker, wat minder, … Waar zal je publiek straks tegenaan lopen? Hoe kun je dit eenvoudig voorkomen? Voorbereiding is cruciaal!

Zorg er ook voor dat je de groep KORT en DUIDELIJK situeert: vindt je publiek leuk, vinden de artiesten leuk en soms krijg je er dan nog een leuke bedanking voor ook ;-)!

Nog nooit werden we zo correct ingeleidBovenstaande ging over het puur inhoudelijke. Ga ook een niveau dieper en maak ook de emotionele binding met je publiek: zorg dat je het event kent waar je je ding moet doen. Je moet werkelijk volledig “blenden” met de normen, waarden en uitstraling van het event want als je stijl te hard afwijkt van wat de rest van het event uitademt en uitstraalt, veroorzaak je onbewust een “emotionele verwarring” bij je publiek en dan krijgen zij weerstand op je. Word dus de ambassadeur van het event maar blijf AUTHENTIEK. Enkel vanuit authenticiteit kun je volledig “in je kracht” staan.

Over authenticiteit gesproken: neem niet elke presentatieklus aan. Als je bij wijze van spreken op een carnavalsbal moet presenteren maar je hebt intern een weerstand tegen carnaval, dan heb je slechts twee opties: je bedankt voor de aanvraag maar gaat er niet op in omdat je niet jezelf zult kunnen zijn en een “carnavalpresentator” zult moeten spelen of je gaat aan jezelf werken zodat je carnaval wél leuk gaat vinden en je weerom authentiek je ding kunt doen.

Emotioneel met je publiek verbinden is een ENORM krachtig gegeven en zorgt ervoor dat mensen zullen openstaan voor wat je zegt, dat ze spanning en onzekerheid zullen loslaten en optimaal van hun avond zullen kunnen genieten. Dat is een enorm goede start van de avond voor zowel je publiek als de artiesten die het ook veel makkelijker zullen hebben om “binnen te komen” bij het publiek. Je bent op dat moment eigenlijk de startcatalysator van het goede samenspel tussen het publiek en de artiest(en).

Ga dus die extra mijl en maak de emotionele verbinding. Het is vanuit je hart geven en je publiek graag zien en vergt wat voorbereiding en veel empathie maar het is de inspanning waard want je krijgt er van je publiek (en artiesten dikwijls) veel waardering voor terug.

Op optimale verbindingen en jouw succes!

Guy

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *